ALO-191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı
09 Ağustos 2017

ALO 191 Uyuşturucu İle Mücadele Danışma ve Destek Hattı Nedir?

ALO 191 Uyuşturucu İle Mücadele Danışma ve Destek Hattı, uyuşturucu ile ilgili danışma ve destek hizmetlerinin doğrudan verildiği, kişiye uygun gerekli yönlendirmelerin yapıldığı, bu anlamda vatandaşların uyuşturucuyla mücadele kapsamında danışmanlık hizmeti alabilecekleri bir danışma ve destek hattıdır. ALO 191 sabit hatlardan ücretsiz aranabilmekte ve 7 gün 24 saat hizmet vermektedir. ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı, önleme, tedavi ve rehabilitasyon mekanizmalarını destekleyerek güçlendirecek şekilde organize edilmiştir

ALO 191 Uyuşturucu İle Mücadele Danışma ve Destek Hattını Kimler Arayabilir?

Uyuşturucu bağımlılığı hakkında bilgi almak istiyorsanız,
  • Çocuğunuzun, arkadaşınızın, komşunuzun, öğrencinizin ya da herhangi bir yakınınızın uyuşturucu kullandığından şüpheleniyor ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız,
  • Yakınlarınızı uyuşturucu bağımlılığından nasıl koruyacağınızı öğrenmek istiyorsanız,
  • Çevrenizde bulunan uyuşturucu bağımlılarına nasıl yardımcı olacağınızı öğrenmek istiyorsanız,
  • Uyuşturucu kullanıyor iseniz ve hiçbir yasal sorun yaşamadan yardım almak istiyorsanız,
  • Uyuşturucu kullanıcısı iseniz ve bırakmak istiyorsanız,
  • Uyuşturucu kullanıcısı iseniz ve ruhsal veya fiziksel sorunlar yaşıyorsanız,
  • Uyuşturucu kullanımını bırakıp tedavi olduysanız ve halen madde kullanma isteği duyuyor ve bununla mücadelede zorlanıyorsanız,
  • Uyuşturucu ile ilgili herhangi bir konuda danışmak istiyorsanız 191 hattımızı arayabilirsiniz.

ALO 191 Uyuşturucu İle Mücadele Danışma ve Destek Hattı Nasıl Hizmetler Sunar?

Uyuşturucu madde kullandığını beyan eden kişilere ihtiyaçlarına göre gerekli bilgileri vererek tedavileri için kişileri en uygun merkeze yönlendirir.
  • Uyuşturucu maddeyi bırakma konusunda kararsız olan kişilerle motivasyonel görüşme yaprak tedavi olmaları yönünde motive eder.
  • Yakınının uyuşturucu kullandığını ifade eden ailelerden kullanılan uyuşturucu madde hakkında bilgi alır. Maddenin özellikleri ve kişi üzerindeki etkileri konusunda aileye bilgi verir, uyuşturucu madde kullanan bireyin yaşına göre nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda aileye yardımcı olur.
  • Bağımlılık süreci ve tedavi hakkında aileye genel bilgi verilerek ailenin de bu süreçte destek almasının önemli olduğunu anlatır ve ilgili birimlerden destek almaları sağlanır. 
  • Arayan kişi veya yakını öğrenci ise; tedavi öncesi, tedavi süreci ve sonrasında okul veya sosyal hayatının düzenlenmesi için yapılması gerekenler hakkında bilgi verir, varsa kendi okuluyla yoksa en yakın rehberlik servisi bulunan okulla irtibata geçmesi sağlanır.
  • Yakınlarının (öğrencisi, çocuğu, eşi, komşusu vb.) madde kullanımından şüphe duyan kişilere madde kullanımında görülebilecek davranış değişiklikleri, duygu durumu değişiklikleri ve fiziksel değişiklikler hakkında bilgi verir.
  • Madde kullanımı olan kişilerde yaşanabilecek süreçler (şiddet, gasp, istismar vb.) konusunda bilgilendirme yapar. Konu hakkında başvurabilecekleri diğer kurumlar (Emniyet Müdürlükleri, Sulh Hukuk Mahkemeleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlükleri, Halk Sağlığı Müdürlüğü Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Şubesi / Birimi, belediyeler) hakkında da bilgilendirme yapar.
  • Tedavi sürecinde olan kişilere gerekli desteği vererek, bağımlılık hastalığının tedavi edilebilirliği hakkında bilgi verir, motivasyonel görüşme yapar.

Tedavi Olmak İstiyorum, Bunun İçin Ne Yapmalıyım ?


Size en yakın AMATEM / ÇEMATEM merkezine kimliğinizle başvurmanız halinde tedavi desteği alabilirsiniz. 18 yaş altında olanlar birinci dereceden bir yakını ile birlikte ÇEMATEM’e, 18 yaş ve üstünde ise yakını olmadan da AMATEM’e başvurabilmektedir. Eğer ilinizde bağımlılık tedavi merkezi bulunmuyorsa psikiyatri kliniği bulunan bir sağlık kurumuna yada aile hekiminize başvurabilirsiniz. Dilediğiniz zaman size en yakın tedavi merkezi hakkında bilgi için 191 hattımızdan destek alabilirsiniz.